Thuis of poliklinische bevallen

 

Als de zwangerschap normaal verloopt en er zijn geen risicofactoren, dan heb je de keuze tussen thuis bevallen of poliklinisch (in het ziekenhuis) bevallen. In beide gevallen zal de verloskundige de bevalling begeleiden. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner zich ontspannen voelen, daar beval je namelijk het beste.

Als er sprake is van een bevalling met een verhoogd risico (bijv. als je bij je eerste bevalling veel bloed hebt verloren), bestaat er een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Je gaat dan bevallen op de verloskamers onder begeleiding van ons. Een verpleegkundige zal dan assisteren tijdens de bevalling. We noemen dit een medium risk bevalling. De kosten worden dan volledig door je ziektekostenverzekeraar vergoed. Bestaat er geen medische indicatie voor een poliklinische bevalling, dan moet je de kosten (gedeeltelijk) zelf betalen.

 


Thuis
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt.

Als de bevalling is begonnen, komen we langs om te bepalen hoe ver de ontsluiting is en om te controleren hoe het met jou en je kind gaat. Afhankelijk van de ontsluiting en de weeën blijven we of we spreken een tijd af wanneer we weer terugkomen.

Bij een thuisbevalling komt een kraamverzorgster assisteren. Wij bellen het kraamcentrum zodra een kraamverzorgster nodig is. Sommige kraamcentra willen graag dat je vroeg belt om aan te geven dat de bevalling begonnen is, een zogenoemd “rommeltelefoontje”.
De verloskundige blijft aanwezig tot ongeveer 2 uur na de geboorte van je kindje. De kraamverzorgster blijft meestal nog wat langer.Poliklinische
Als je voor een poliklinische bevalling kiest, heb je de  keuze uit 2 locaties in onze regio:

-      De verloskamers in het vrouw-kind centrum van het MST te Enschede

-      De verloskamers in SKB te Winterswijk

Bij een poliklinische bevalling zal het eerste deel van de bevalling ook thuis plaats vinden. Ook dan komen we bij je thuis om te bepalen hoe ver de bevalling gevorderd is. Halverwege de ontsluitingsfase en in gezamenlijk overleg kunnen we samen naar het ziekenhuis gaan. Vanaf dat moment blijven wij bij je. Onze begeleiding is hetzelfde bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis.
Ook voor een poliklinische bevalling bellen wij het kraamcentrum als we een kraamverzorgster nodig hebben.
Als de bevalling goed verloopt, ga je 2 uur na de bevalling weer naar huis.

 


Klinische bevalling
Mocht er in de zwangerschap of tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan dan moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van een gynaecoloog. Zij zullen dan ook aan geven wanneer je moet bellen en hoe ze zijn te bereiken.

De verpleging zal ook aangeven wanneer je kraamzorg moet bellen voor als je naar huis gaat.

 

 

 

 

Verloskundigenpraktijk
Het Uilennest

Eibergen, Haaksbergen en omgeving

Geukerdijk 86
7481 CC Haaksbergen
Praktijknummer: 053-5726682


Spreekuren:
Dinsdag tussen 9:00-15:00 uur
Woensdag tussen 9:00-15:00 uur
Donderdag tussen 9:00-15:00 uurHet Uilennest Haaksbergen, alle rechten voorbehouden