Miskraam

 

De eerste maanden van de zwangerschap is een kritische periode. Het vruchtje ontwikkelt zich en nestelt in de baarmoederwand. Helaas gaat dit niet altijd goed. Dan is er sprake van een miskraam. Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerst periode van de zwangerschap. Het vruchtje kan om verschillende redenen afsterven en worden uitgestoten. Bij één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam.

 

Symptomen

Zwangerschapsverschijnselen kunnen soms af nemen. Uw borsten doen geen pijn meer, je bent niet meer misselijk. Je kunt het gevoel hebben dat er iets mis is. Dit gevoel hebben echter veel zwangeren.

Eén van de eerste duidelijke tekenen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Dit bloedverlies hoeft echter lang niet altijd te betekenen dat de zwangerschap zal eindigen in een miskraam.

Door middel van een echo kom je er dan achter dat de zwangerschap niet meer intact is. Bij het doorzetten van de miskraam treedt meestel buikpijn op. De intensiteit van de pijn hangt meestal samen met de duur van de zwangerschap. De mate van buikpijn en de hoeveelheid bloedverlies kan worden onderschat. Aan de andere kant kan een miskraam ook symptoomloos verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

 

 

In onze miskraamfolder meer informatie over de oorzaken, het verloop en wat verder te doen.

 

Mocht er helaas sprake zijn van een miskraam dan kun je te allen tijde contact met ons opnemen via het spoed telefoonnummer: 053-5726682 (mst, de dienstdoende verloskundige belt u zo snel mogelijk terug)

 

U moet ons altijd bellen bij:

-         Indien er sprake is van langdurig veel bloedverlies, dat meer is dan bij een menstruatie. Kortdurend mag het meer zijn, voornamelijk op het moment dat het vruchtje uigedreven wordt. Heb je binnen het uur twee grote maandverbanden nodig om het bloed op te vangen, dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen.

-         Er sprake is van duizeligheid, flauwvallen of sterretjes zien.

-         Als er tijdens de spontane miskraam of na een curettage koorts ontstaat. Een temperatuur van 38°C of hoger kan wijzen op een infectie.

-         Als er na een spontane miskraam of een curettage langdurig en hevig bloedverlies en hevig buikpijn blijft bestaand, kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Behandeling door middel van een curettage kan dan nodig zijn.

-         Als je onzeker bent, vragen hebt of wil napraten dan kun je altijd bellen.

 

 

Verloskundigenpraktijk
Het Uilennest

Eibergen, Haaksbergen en omgeving

Geukerdijk 86
7481 CC Haaksbergen
Praktijknummer: 053-5726682


Spreekuren:
Dinsdag tussen 9:00-15:00 uur
Woensdag tussen 9:00-15:00 uur
Donderdag tussen 9:00-15:00 uurHet Uilennest Haaksbergen, alle rechten voorbehouden