Wat te regelen?
Wat te regelen?
De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen.
Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgende voor jou en de baby zorgen. Zij leert je ook hoe je de baby verzorgt. Zij zal ook tijdens de bevalling ons assisteren.
Het is dus belangrijk dat je deze kraamzorg van tevoren goed regelt. Voor de 14e week moet je je aanmelden bij het kraamcentrum, ook kun contact opnemen met je zorgverzekeraar. Meldt hierbij welk kraamcentrum je voorkeur heeft. De kraamcentra waar wij het meest mee samenwerken zijn:
Erkenning
Erkenning
Een kind erkennen, betekent dat je juridisch ouder wordt van je kind. Wanneer je geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent dan gebeurt dit automatisch. Je moet je kind zelf erkennen als je:
- Samenwoont met de biologische moeder
- Je kind hebt verwekt, maar geen relatie heeft met de moeder
- De vrouwelijke echtgenoot of geregistreerd partner bent van de moeder en het kind is
- Verwekt via een bekende donor
Wat regel ik met erkenning?
Met het erkennen regel je het volgende:
- Je hebt recht op omgang met uw kind
- Je hebt een onderhoudsplicht en moet kinderalimentatie betalen als je niet meer samenleeft met de moeder van jullie kind
-
Je kind kan jouw achternaam krijgen.
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. - Je kind is je erfgenaam
- Je kind krijgt de Nederlandse nationaliteit, als je Nederlander bent en voor de geboorte je kind hebt erkend.
Ouderlijk gezag
Moeders krijgen vanaf de geboorte automatisch het ouderlijk gezag over hun kind. Voor vaders en partners hangt het van de situatie af. Krijg je niet automatisch het gezag, dan kun je via de rechtbank gezamenlijk gezag aanvragen.
Wij zijn man en vrouw
Je hebt automatisch het ouderlijk gezag als het kind is geboren tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Is het kind geboren, voordat je huwde of geregistreerd partner werd? Dan heb je ook het ouderlijk gezag als je het kind hebt erkend.
Ik ben niet getrouwd of geregistreerd partner
De biologische moeder heeft automatisch het gezag. De vader of partner krijgt dit niet automatisch. Om samen het ouderlijk gezag te krijgen, moet een gezamenlijk verzoek worden ingediend bij de rechtbank. Dit kan pas als je juridisch ouder bent, daarvoor moet je het kind erkennen.
Wij zijn 2 vrouwen
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan ben je de ‘duomoeder’ of ‘meemoeder’.
Is het kind geboren op of ná 1 april 2014? Dan heb je automatisch het ouderlijk gezag als de donor onbekend is.
Is de donor bekend? Dan moet je na erkenning gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechter. Geeft de biologische moeder geen toestemming voor gezamenlijk ouderlijk gezag? Dan moet er vervangende toestemming worden aangevraagd bij de rechtbank. Je hebt daar een advocaat bij nodig.
Wij zijn 2 mannen
Ouderlijk gezag regelen
U kunt gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. De biologische moeder moet hier toestemming voor geven. Geeft zij geen toestemming? Dan kun je vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank. Je hebt daar een advocaat bij nodig.