Hielprik & gehoorscreening

Hielprik & gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte (tussen 4e en 8e dag) zal de hielprik en de gehoorscreening worden uitgevoerd.

In Overijssel wordt de hielprik gedaan door de kraamverzorgster of wordt het gecombineerd met de gehoorscreening. In Gelderland doen wij de hielprik en krijg je een oproep voor de gehoorscreening.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van jullie kind wordt er bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn meestal niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Tijdige opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. Het is daarom belangrijk voor de gezondheid van jullie kind dat je meedoet aan de hielprik.

Gehoorscreening

Met de gehoortest kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Als een kind niet goed heeft leren praten, kan dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren en om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen. Iedere pasgeboren baby krijgt een gehoortest aangeboden.

Downloads

Download hieronder de folder “Screeningen bij pasgeboren”

Nederlands

English

Turkçe

Arabic

Polish