Echo

Echo

In de zwangerschap worden er meerdere echo’s gemaakt: eventuele vroege echo, termijnecho, 20 weken en 32 weken echo

Mocht er een medische reden zijn voor een of meerdere extra echo’s dan wordt dit aangegeven op één van de controles.

De echo's

Vroege echo (vitaliteitsecho)

Een vitaliteitsecho vindt plaats tussen de 7-9 weken van de zwangerschap. Deze echo is bedoeld om te kijken of de zwangerschap intact is en zich op de juiste plaats bevindt. Dit is meestal een inwendige (vaginale) echo, omdat het kindje vaak nog te klein is om via de buik te bekijken. Je kunt nog niet zoveel zien en de echo duurt ook niet zo lang. Weet wel dat er nog een kleine kans is op een miskraam, al is een kloppend hartje wel een erg goed teken!

Als je deze echo wil, mag je dat aangeven bij de assistente.

Termijnecho

Een termijnecho vindt plaats tussen de 10-12 weken van de zwangerschap en wordt gemaakt om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Deze echo bepaalt de definitieve uitgerekende datum. Deze echo kan meestal uitwendig, dus via de buik gemaakt worden. Deze echo wordt gekeken hoe ver je zwanger bent.

Indien er tijdens deze echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden.

20 weken echo

Deze echo valt onder prenatale screening.

Klik hier voor meer informatie.

32 weken echo

Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de groei van je kindje. Ook kunnen er nog bijzonderheden of aangeboren afwijkingen aan het licht komen, die niet zichtbaar waren bij de 20 weken echo.  Echter wordt hier niet specifiek naar gekeken. Indien er tijdens deze echo bijzonderheden worden gezien zal dit aangegeven worden.