Bevallen
Bevallen
Aan het einde van de zwangerschap staan we tijdens de controles uitgebreid stil bij je bevalling.
Hierbij komt o.a. het geboorteplan aanbod en wanneer je moet bellen. Hieronder vind je wat algemene informatie. Heb je specifieke vragen, bespreek ze dan met ons tijdens het spreekuur.
- Tijdens de bevalling gebeurt er heel wat in je lichaam. Als je de baarmoeder vergelijkt met een grote ballon met een tuutje eraan, dan is de ballon de baarmoeder en het tuutje de baarmoedermond.
- De eerste fase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en week wordt. Daarnaast wordt de baarmoedermond steeds korter en verdwijnt zelfs helemaal. Ook krijg je, als de weeën door zetten, de eerste 3 cm ontsluiting. In deze fase kunnen de weeën ook nog helemaal stoppen, dan spreken we van voorweeën.
- Daarna ga je de actieve fase in. In deze fase komen de weeën zeer regelmatig om de 3 a 4 minuten en duren 60 seconden. Met deze weeën bereik je de 10 cm ontsluiting en dit gaat gemiddeld met 1 cm per uur. Bij een tweede kindje of meer gaat dit vaak sneller.
- Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt zit het hoofdje vaak zo diep dat het op de anus drukt. Dit veroorzaakt persdrang. Wanneer je deze persdrang niet meer weg kan zuchten dan beginnen we met persen. Voor een eerste kindje moet je gemiddeld 1 uur persen. Bij een tweede kindje of meer gaat dit sneller.
- Wanneer de verloskundige bij je thuis komt zal ze altijd de weeën observeren om een goed beeld te krijgen waar je ergens in de bevalling zit en of je ook daadwerkelijk goede weeën hebt. Daarnaast voelt ze aan je buik en luistert ze naar de harttonen.
- Door middel van een inwendig onderzoek kunnen we voelen hoe lang de baarmoedermond nog is en of deze soepel en week wordt. Daarnaast kunnen we voelen of er al wat ontsluiting is. Afhankelijk van onze bevindingen en jullie wensen spreken we een tijd af wanneer we weer langskomen en krijgen jullie duidelijke belinstructies.
- De bevalling hoeft niet te beginnen met weeën. Ook kunnen eerst de vliezen breken. Wanneer de weeën op gang komen wisselt per vrouw. Dat kan direct zijn, dat kan een paar uur duren, maar het kan ook zo zijn, dat je binnen 24 uur helemaal geen weeën krijgt. Na het breken van de vliezen mag je 24 uur bij ons bevallen. Wanneer je voorkeur uitgaat naar het ziekenhuis in Winterswijk dan mag je na 24 uur gebroken vliezen nog 24 uur met ons in het ziekenhuis bevallen. Daarna neemt de gynaecoloog de zorg van ons over.