Anticonceptie

Anticonceptie

Tijdens de laatste kraamvisite wordt de anticonceptie met je besproken.

Tijdens de laatste kraamvisite wordt de anticonceptie met je besproken. Dat lijkt misschien al vroeg. Je bent nog druk bezig met het wennen aan je kind, aan het ontzwangeren en aan het herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Toch bespreken we het al op tijd om jullie de kans te geven er goed en in alle rust over na te denken. Ongeplande zwangerschappen komen relatief veel voor.
Het is niet te zeggen op welk moment na de bevalling je weer vruchtbaar bent. Dat is bij elke vrouw verschillend en hangt onder andere samen met het feit of je borst- of flesvoeding geeft.
Welke anticonceptiemethode je kiest is ook mede daarvan afhankelijk.

Tot een periode van 6 weken na de bevalling kun je nog bloedverlies hebben als gevolg van de bevalling. Daarna kan je menstruatie weer snel op gang komen. Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6-8 weken na de bevalling haar eerste menstruatie weer. Als je borstvoeding geeft kan het maanden duren voordat je weer menstrueert, maar dit hoeft niet!! Het kan ook zijn dat de menstruatie eerder op gang komt, vergelijkbaar met vrouwen die flesvoeding geven. Twee weken voor je menstruatie vindt de eisprong plaats en ben je weer vruchtbaar.

 Verschillende vormen van anticonceptie
Er zijn verschillende vormen van anticonceptie, die tot de mogelijkheden behoren na een bevalling. Het is belangrijk om te weten welke hormonale voorbehoedsmiddelen je wel en niet kunt gebruiken na de bevalling, vooral als je borstvoeding geeft. Er zijn 3 soorten anticonceptiemiddelen waarvan het gebruik afgeraden wordt als je borstvoeding geeft. Dat zijn de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. De periode die je moet wachten met gebruik na de bevalling verschilt per voorbehoedsmiddel.

Klik hier voor meer informatie:

www.anticonceptie.nl