1e Controle

1e Controle

De eerste afspraak vindt plaats rond 8 weken.

Zodra je weet dat je zwanger bent mag je ons op spreekuurdagen bellen om een afspraak te maken. Of laat je gegevens achter op deze site en dan bellen wij jou om een afspraak in te plannen.

Tijdens de eerste controle, die ongeveer 50 minuten duurt, kun jij en eventueel je partner kennis met ons maken. Tevens willen wij graag je naam, adres en verzekeringsgegevens noteren. Neem daarom ook je zorgpas en legitimatiebewijs mee naar de eerste controle. Verder worden er vragen gesteld over je medische voorgeschiedenis, menstruatiecyclus, leefgewoontes, de gezondheid van je partner, erfelijke aandoeningen in beide families en eventuele vorige zwangerschappen. Mochten er bijzondere sociale omstandigheden zijn dan willen wij dit graag weten, zodat we daar rekening mee kunnen houden.
Wij zullen tijdens deze eerste afspraak ook een aantal controles doen, zoals het gewicht bepalen en de bloeddruk meten. Het hartje kunnen we helaas nog niet horen, dit kan pas vanaf een zwangerschapsduur van 12 weken.

Overige informatie

Je krijgt ook informatie over mogelijke onderzoeken in de zwangerschap en we plannen een termijnecho en je krijgt papieren mee voor bloedonderzoek.
Ook geven we je informatie mee over het aanvragen van kraamzorg, wat zo snel mogelijk (voor 16 weken zwangerschap) moet gebeuren.

Vanaf de eerste controle zijn wij verantwoordelijk voor het begeleiden van je zwangerschap en is het de bedoeling dat je bij problemen, die met de zwangerschap te maken kunnen hebben, ons belt en niet de huisarts. Voor dringende gevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Belangrijk om mee te nemen

Downloads

Download hier de folder “zwanger! Algemene informatie”