Kinderwens

Kinderwens

Een gezonde levensstijl is niet alleen tijdens je zwangerschap belangrijk. Al voor je zwangerschap is het goed om je levensstijl, indien nodig, aan te passen en ‘voorbereidingen’ te treffen op je zwangerschap.

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een spina bifida/ open rug. Het is belangrijk al vóór de zwangerschap te beginnen met het slikken hiervan. Het is verstandig hiermee te starten op het moment dat je stopt met anticonceptie. Slik elke dag een tablet van 0,4mg vanaf vier weken voordat je zwanger raakt tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap. Foliumzuur kun je zonder recept verkrijgen bij de apotheek en drogist.

Vitamines/Voeding

Het is goed om tijdens, maar ook al voor de zwangerschap voldoende vitamines binnen te krijgen. Dit kun je doen door iedere dag gevarieerd te eten met voldoende groenten en fruit. Gebruik je een vitaminepreparaat dan is het belangrijk dat dit preparaat speciaal voor de zwangerschap is.

Roken
Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken een verhoogd risico hebben op het krijgen van een miskraam, vanwege de schadelijke stoffen in sigaretten. Deze stoffen zorgen voor een minder goede aanleg van de placenta die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Het is verstandig al te stoppen op het moment dat jij en je partner een kinderwens hebben.

Alcohol en Drugs
Het wordt sterk afgeraden alcohol en drugs te gebruiken in de zwangerschap. Onderzoek heeft aangetoond dat ook kleine hoeveelheden alcohol (1 glas per dag) schadelijk kunnen zijn voor de baby. Al voor de zwangerschap zijn alcohol en drugs van invloed op je vruchtbaarheid.
Gebruik je drugs in de zwangerschap dan is het belangrijk dit aan ons te vertellen. Samen kunnen we dan kijken welke oplossingen/mogelijkheden er zijn.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen dan is het verstandig te overleggen met je behandelend arts of deze schadelijk kunnen zijn voor een zwangerschap. Omdat medicijnen een tijdje in het lichaam kunnen blijven zitten is het belangrijk dit al te overleggen voordat je zwanger wordt. Voorzichtigheid is ook geboden bij homeopathische middelen en middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt krijgen, lees altijd nauwkeurig de bijsluiter, raadpleeg bij twijfel je apotheek of huisarts.

Erfelijke ziektes

Mochten er in je familie of in de familie van je partner erfelijke ziektes voorkomen, dan is het belangrijk om vóór de zwangerschap na te gaan of dit invloed kan hebben op jouw zwangerschap. Wij of je huisarts kunnen je verwijzen naar een klinisch genetisch centrum.