Voorbereiding

Voorbereiding

Vanaf 37 weken mag je onder begeleiding van de verloskundige bevallen. We adviseren om een aantal zaken te regelen en alle benodigdheden in huis te hebben.

Als je aan het begin van je zwangerschap bij je ziektekostenverzekering meldt dat je zwanger bent, ontvang je rond de 28 weken een kraampakket thuis. Bij sommige verzekeringen moet je zelf een kraampakket aanschaffen, dit is afhankelijk van je polis.

Het kraampakket bevat de volgende materialen:

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je je wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf en voor de betrokken zorgverleners. Tegelijk is het een goede manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.  Door middel van het geboorteplan laat je zien wat er voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling. Wij zullen het geboorteplan met je bespreken, meestal doen we dat rond de 34 weken van je zwangerschap. 

Hier vind je onze folder over het geboorteplan.

En ook op deverloskundige.nl vind je meer informatie.

Omgaan met pijn

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.

Wat moet je klaarzetten?

Voor een thuisbevalling

Voor een poliklinische of medische ziekenhuisbevalling