Houdingen

Houdingen

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen.

Als je tijdens de bevalling regelmatig van houding wisselt, heb je minder pijn. De verschillende houdingen kun je voor of tijdens de bevalling uitproberen. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle over de bevalling. Voor veel vrouwen betekent dat ze dan achteraf met een beter gevoel op de bevalling terug kijken.

Welke bevalhouding past bij jou? In deze folder de houdingen op een rij.


Baarkruk

Zittend op de baarkruk is een natuurlijke houding om te persen. Je partner kan op een stoel achter je gaan zitten en kan je op deze wijze ondersteunen. Door rechtop te zitten hebben vrouwen vaak het gevoel actief betrokken te zijn bij het persen. Natuurlijk helpt ook de zwaartekracht mee in deze houding. Je kan zelf aangeven dat je op de kruk wilt bevallen, maar het gebeurt ook regelmatig dat wij tijdens het persen besluiten van houding te veranderen en de kruk voorstellen. Dit om de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Wij hebben allemaal een baarkruk in de auto, er is er ook een in het ziekenhuis.

Badbevalling

Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak kun je de weeën beter opvangen onder de douche of in bad, het lijkt of de pijn minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en dus steeds van houding kan wisselen. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte van je kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden zeer ontspannen en alert zijn.

Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat die zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Wij kunnen alleen niet voorspellen of je ook daadwerkelijk in het bad kunt bevallen. Het is dan ook de bedoeling dat er een bed in de buurt van het bad aanwezig is.
Wanneer je graag in bad wil bevallen, maak dit dan bij ons kenbaar.

Je kan een bevalbad kopen maar ook huren. Dit kan voor thuis maar ook als je in het ziekenhuis wil bevallen. Vraag onze assistente naar de mogelijkheden.