Belinstructies

Belinstructies

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder begeleiding van de verloskundige bevallen.

Voor 37 weken is het nog te vroeg om te gaan bevallen en moet je dus altijd bellen bij weeën of gebroken vliezen. Onderstaande instructies gelden dus pas vanaf 37 weken.

De bevalling kan op twee manieren beginnen:

Breken van de vliezen

In 10% van de gevallen begint een bevalling met het breken van de vliezen. Bij het breken van de vliezen kan je in één keer een hele plens vruchtwater verliezen, maar het kan ook zijn dat je telkens een klein beetje vocht verliest. In beide gevallen zal het vochtverlies zich blijven herhalen en daar heb je geen controle over.
Soms is het lastig om te weten of het nu vruchtwater is. Het kan namelijk ook waterdunne afscheiding of ongewild urineverlies zijn. Vaak kan de geur doorslaggevend zijn. Vruchtwater is geurloos of wat zoetig.

Kijk goed naar de kleur van het vruchtwater en bewaar altijd hetgeen wat je verloren hebt aan vocht. Normaal gesproken is het vruchtwater helder, soms rozig, dan zit er wat bloed bij. Er mogen ook witte vlokjes in zitten. Wanneer het vruchtwater groen of bruin is, dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept en moet je ons direct bellen, ook ‘s nachts. Je moet dan in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog bevallen.

Als overdag of ‘s avonds je vliezen breken moet je ons bellen, zodat wij op de hoogte zijn. Wij komen dan langs voor een controle. Daarnaast moet je rectaal je temperatuur meten. Komt de temperatuur boven de 37,5°C dan moet je contact met ons opnemen.

Als het hoofdje niet is ingedaald en je vliezen breken moet je gaan liggen en ons direct bellen. Wij komen dan meteen langs voor een controle, ook ’s nachts.

Je mag onder de douche maar niet in bad. Je moet ons altijd bellen als de vliezen gebroken zijn. Als het ‘s nachts gebeurt, kun je ons de volgende ochtend bellen.

De vliezen kunnen natuurlijk ook tijdens de weeën breken. Als je weeën hebt en de vliezen breken, neem dan contact met ons op.

Weeën

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Eerst zijn de weeën onregelmatig van ritme en kracht. Misschien zullen ze pas na een aantal uren sterker worden. Een goed ritme is op gang als de weeën bijna stipt elke 3 tot 4 minuten komen. Een goede krachtige wee houdt bijna een minuut aan. Als dit nog niet het geval is komt de ontsluiting ook niet op gang. Je kunt een warme douche of bad nemen, gaan wandelen of je laten masseren. Probeer je niet al te veel te fixeren op je bevalling, want deze krampen kunnen nog weer helemaal afzakken.

Naarmate de weeën krachtiger worden en regelmatiger terugkomen vordert de ontsluiting. Allereerst willen we je op het hart drukken dat als je onzeker ben niet moet schromen om ons op te bellen. We stellen je dan liever gerust of komen even extra langs om alles goed te controleren.

Als je zwanger bent van je eerste kindje kun je ons bellen als je een uur lang elke 3 à 4 minuten weeën hebt, die ± 60 seconden aanhouden. Je telt van het begin van de ene wee tot het begin van de volgende wee. De weeën ben je dan aan het wegzuchten en je moet je erop concentreren. Als je het goed aan kunt en niet ongerust bent mag je nog wachten. Je moet ons gaan bellen als je weeën om de 2 à 3 minuten komen.

Als je zwanger bent van je tweede of daaropvolgende kindje kun je ons bellen als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de 5 minuten. Het kan zijn dat je van ons andere instructies krijgt tijdens het spreekuur. Dit heeft dan te maken met het verloop van de vorige bevalling.

Bloedverlies, leven voelen & ongerustheid

Bloedverlies

Voordat de bevalling begint kun je slijm met een klein beetje bloed verliezen. Dit is de slijmprop en dit kan geen kwaad. Het wil niet altijd zeggen dat de bevalling begint, het kan dan nog best meer dan een week duren.

Tijdens de bevalling mag je helderrood bloed verliezen. Dit komt doordat de baarmoedermond verandert en/of open gaat staan. Wanneer het bloed maar door blijft lopen, dan moet je direct contact met ons opnemen. Bewaar het bloedverlies, zodat wij het kunnen beoordelen.

Leven voelen

Indien je geen of beduidend minder bewegingen van de baby voelt, ga je een uur op de linker zij liggen en de buik een beetje porren. Beweegt de baby dan nog niet zoals je gewend was neem dan contact met ons op.

Ongerustheid

Bij twijfel of ongerustheid mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Belinstructies samengevat

Contact opnemen

Je neemt contact op met ons, door te bellen naar de diensttelefoon:

TEL: 06 - 440 122 98

Mocht het herhaaldelijk niet lukken kunt u ons bij spoed oproepen 

via de de receptie van het SKB:

TEL: 0543 - 544700