Borst of flesvoeding

Borst of flesvoeding

Borstvoeding is een natuurlijke voedselbron voor de pasgeborenen en daardoor in principe de beste voeding voor de baby.

De melk is altijd op de juiste temperatuur, voorhanden en gratis. In borstvoeding zitten antistoffen tegen ziektes en het geeft bescherming bij allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van de je baby. Toch kan niemand voor je beslissen of je borst- of flesvoeding gaat geven. Dit is geheel aan jezelf.

Borstvoeding

Borstvoeding vereist in het begin wel wat inzet van jou en je partner, omdat het de eerste week soms niet helemaal vanzelf loopt. Daarom is het belangrijk om je van tevoren voor te bereiden. Dit kan door middel van boeken, het internet, voorlichtingsbijeenkomsten of een workshop bij ons in de praktijk, die verzorgd worden door Leontine Uijthof (lactatiekundige).

Voordelen van het geven van borstvoeding:

Voor de baby:

Voor de moeder:

Flesvoeding

Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven.

Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor je kindje. Dan heb je weinig keuze, ook al wil je misschien wel graag. Ook als je om een andere reden geen borstvoeding kunt geven, of dit niet wil, dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.  

Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Voor Nederland is in de Europese wetgeving vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is.
Bij flesvoeding moeten kindjes vaak wennen aan het drinken uit een fles. Soms moeten jullie meerdere flessen en spenen uitproberen. Hier kan de kraamverzorgster je goed bij helpen. Het is niet verstandig om snel van flesvoeding te wisselen, hierdoor kan je kindje darmkrampjes krijgen.

Hoe maak ik flesvoeding klaar?

Bekijk hieronder de video met uitleg over het klaarmaken van flesvoeding.

Vitamine K & D

Je verloskundige geeft de baby na de geboorte vitamine K. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

Vitamine K

Pas na 3 maanden maken baby’s zelf vitamine K aan. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven. Deze kun je kopen bij de apotheek of drogist. Hoeveel druppels je moet geven staat in de bijsluiter. Wanneer je baby al voor die drie maanden meer dan een halve liter flesvoeding krijgt, mag je stoppen met vitamine K druppels. In flesvoeding zit namelijk al voldoende vitamine K.

In het SKB Winterswijk kun je er voor kiezen om na de bevalling je kindje vitamine K per injectie te geven in plaats van druppeltjes. Wanneer je kindje een injectie heeft gehad heeft het voor de eerste 3 maanden voldoende vitamine K.

Vitamine D

Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.